vineri, 25 martie 2011

Bassetul albastru de Gascogne

Bassetul Bleu de Gascogne este un caine utilitar, incadrat in grupa cainilor folositi la vanatoare, dar si ca animale de companie. Originile acestei rase, creata prin numeroase incrucisari, sunt foarte controversate.
Aspectul general este cel al cainelui Basset, fiind considerat o rasa de talie mare, dar de talie joasa, destul de corpolent, dar nu un caine greoi. Dimensiunile corporale trebuie sa respecte niste proportii importante, si anume, raportul inaltime la greaban/ lungimea corpului =5/8; inaltimea la piept /inaltimea la greaban =2/3. Inaltimea la greaban este de 34-38 cm, iar greutatea de 25kg masculii si 22 kg femelele.
Pielea acestui caine este fina, supla, de culoare neagra sau marmorata cu pete negre, dar niciodata alba in intregime. Mucoasele si zonele glabre sunt de asemenea negre. Parul este foarte scurt, nu foarte aspru, abundent. Culoarea robei poate fi negru cu alb, cu un reflex bleu de ardezie, marcata sau nu cu puncte negre mai mult sau mai putin evidente. Doua pete negre sunt de regula prezente pe fiecare parte a capului, cuprinzand urechile si ochii, dar care nu se intalnesc in crestetul capului, ci lasa o dunga alba, in mijlocul careia se gaseste o mica pata neagra, ovala, caracteristica rasei. Doua pete de foc, mai mult sau mai putin vii sunt plasate deasupra arcadei superioare a ochilor, conturand ochii. Se gasesc de asemenea linii de foc pe obraji, pe fata interna a urechilor, pe membre si pe coada.
Capul are fruntea usor bombata si nu prea larga, cu protuberanta occipitala evidenta. Vazut de sus, spatele craniului are forma ovala. Fruntea este plina. Stopul este putin evident. Trufa este neagra, lata, cu narile bine deschise. Buzele sunt cazute, acoperind bine maxilarul inferior si dand extremitatii botului un profil patrat. Comisurile sunt bine marcate, fara a fi laxe. Falcile au muscatura in foarfece , cu incisivii bine implantati in maxilar, perpendicular pe axul lung al acestuia. Obrajii sunt uscativi, putand prezenta unu 1-2 pliuri cutanate. Ochii sunt de forma ovala, parand usor infundati in orbita, de culoare brun inchis, cu o expresie blanda, usor trista. Urechile sunt caracteristice cainilor de culoare albastra, sunt fine, pendulante, se termina rotunjit , iar ca lungime, varfurile lor trebuie sa depaseasca extremitatea trufei. Sunt bine prinse, prinse sus pe crestet, deasupra liniei ochilor. Coada este destul de lunga, usor curbata, cu parul pilozitate moderata.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu