vineri, 8 aprilie 2011

Ciobanescul Olandez

Exista trei varietati de Ciobanesc Olandez: cu parul lung (lung, drept, neted si aspru), cu parul scurt (fin si des) si cu parul sarmos (lungime medie si sarmos). Cainii de expozitie nu trebuie sa prezinte un colorit alb prea extins pe piept si picioare. Desi textura blanii variaza, coloritul acesteia ramane acelasi invariabil: diferite nuante de dungat, incluzand cenusiu, galben, argintiu, rosu si auriu brindle si albastru. Varietatea cu parul scurt este larg raspandita in Olanda, in timp ce varietatea cu parul sarmos este mai putin intalnita, iar cea cu parul lung este foarte rara.

Corpul ciobanescului olandez este musculos si simetric. Botul este lung, iar dantura este puternica si uniforma. Ochii sunt inchisi la culoare si usor oblici, iar urechile relativ mici sunt purtate ridicat. Coada ciobanescului olandez este usor arcuita. Toracele si abdomenul sunt adanci. Labele sunt relativ mici si nu prezinta pinteni. Degetele sunt bine arcuite. Unghiile si pernitele sunt negre, iar printre degete poate fi sesizat parul de protectie.

Ciobanescul Olandez adult poate atinge o inaltime la nivelul greabanului in jur de 55-63 cm si o greutate corporala de circa 26-31 kg. Ciobanescul olandez tinde sa se inteleaga mai bine cu copiii de varste mai mari care sunt in stare sa-i respecte orele de liniste. Vizitatorii nepoftiti vor fi opriti cu promptitudine, in timp ce prietenii familiei vor fi intamplinati cu entuziasm. Ciobanescului olandez ii face placere compania altui caine si se va intelege bine si cu alte animalute de casa.

Ciobanescul olandez se va adapta bine traiului intr-un apartament de bloc daca beneficiaza de un regim de miscare adecvat. Blana lor pentru orice tip de vreme le permite sa reziste in climatele racoroase, motiv pentru care Ciobanescul Olandez poate fi crescut atat afara, cat si in casa. Acest caine poate deveni sedentar daca este tinut in casa pentru perioade prelungite de timp, iar inactivitatea poate compromite sanatatea cainelui vostru si poate conduce la imbolnaviri serioase.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu