luni, 4 aprilie 2011

Bulldog-ul Francez

Bulldog-ul francez este, in general, un caine energic si afectuos, creandu-si legaturi puternice cu stapanul lui. Aceste animalute sunt caini de paza credinciosi si se bucura sa-si petreaca cat mai mult timp cu putinta alaturi de proprietarii lor. Necesarul de miscare este mediu, rasa neavand tendinta de a fi un caine foarte sportiv.
Adorabilul bulldog francez, cu urechile sale caracteristice de liliac, este un caine mititel, compact si robust. Rasa este un companion indragit de multi ani. Desi considerata un bun al francezilor, acest caine se pare ca ar proveni din bulldog-ul englez.
Bulldog-ul francez are aspectul unui mastiff pitic cu umeri lati, piept adanc, gat gros si o musculatura bine dezvoltata si bine evidentiata. Corpul are forma de para, cu toracele mai lat si bazinul mai ingust.
Blana sa este scurta si lucioasa. Culorile acceptate pentru cainii de expozitie sunt dungatul (bridle) sau dungatul cu alb, cafeniu si alb. Exemplarele care nu participa la expozitiile canine pot fi si negri, gri si rosu inchis.
Capul bulldog-ului francez are o forma interesanta. Urechile sunt similare celor de liliac, purtate ridicat, cu o baza mai lata si cu varfurile rotunjite. Deschiderea pavilioanelor urechilor este orientata anterior. Craniul este plat intre urechi si in varful capului si curb la nivelul fruntii. Ochii rotunzi si proeminenti au culoare inchisa. Bulldog-ul francez are un nas foarte scurt si buza superioara atarna peste cea inferioara. Pielea „lasata” de la nivelul capului si gatului formeaza cute. Coada este purtata dreapta sau rasucita ca un tirbuson.
Bulldog-ii francezi adulti au o greutate corporala de circa 9-13 kg si o inaltime la nivelul greabanului de circa 27-30 cm. Exemplarele peste 13 kg sunt descalificate.Bulldog-ul francez este un caine de companie bun, dar are tendinta de a-i merge mai bine in familiile cu membri mai maturi. El nu este intotdeauna foarte intelegator si tolerant cu poznele copiilor. Alte animale de companie sunt, in general, tolerate cu el, mai ales daca bulldog-ul francez intra in contact cu acestea inca din copilarie. Aceasta rasa de talie mica, cu un caracter maleabil si cu nevoi minime de miscare este ideala pentru persoanele in varsta sau pentru cele care locuiesc intr-un apartament. Bulldog-ii francezi sunt intr-o oarecare masura independenti si multora le place sa fie unicul animal de companie din casa.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu