vineri, 8 aprilie 2011

Ciobanescul de Shetland

Ciobanescul de Shetland este un caine puternic, sprinten, cu o constuituie fina si cu un cap alungit, conic. Prezinta un bot lung, cu un stop bine evidentiat. Varful botului trebuie sa fie intr-un plan paralel cu cel al craniului. Nasul trebuie sa fie de culoare neagra. Urechile imblanite (acoperite cu par) sunt mici, mobile, avand varfurile indoite.

Sheltie prezinta o blana impermeabila si izolanta, formata din doua straturi. Coloritul robei se poate gasi in urmatoarele varietati: merle (culoarea mierlei), negru si samur cu pete albe.
Blana este de lungime medie, pana la lunga cu picioarele si coada bine imbracate de par. Parul este moale si neted, necesitand o periere zilnica. Ochii migdalati pot fi deschisi la culoare in cazul varietatii samur, dar trebuie sa fie de culoare inchisa la celelalte varietati.

Comparativ, Sheltie este mai scund decat Collie. Majoritatea Ciobanestilor de Shetland prezinta o inaltime de circa 33-41 cm la nivelul greabanului si o greutate corporala de circa 6-12 kg.
Ciobanestii de Shetland se inteleg foarte bine cu copiii si alte animalute de casa. Datorita taliei lor mici, aceasta rasa se acomodeaza usor traiului intr-un apartament sau sa imparta un domeniu. Sunt caini multilaterali, completi si dragalasi. Unii crescatori sustin ca masculii sunt caini de companie mai buni si mai afectuosi decat femelele.

Ciobanestii de Shetland se preteaza cresterii intr-un apartament, daca beneficiaza de suficient timp in aer liber. Sunt foarte activi in interiorul caminului, astfel ca nu vor suferi daca nu le puteti oferi o curte.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu