Depunerea unei pelicule calcaroase deasupra zmaltului dentar, la baza dintilor, cu precadere pe canini si molari, acoperind uneori intreaga suprafata a dintelui si decoland gingia, poarta numele de tartru dentar. Aceasta afectiune este cel mai des intalnita la cainii care traiesc in apartament, cu varsta peste 5 ani si este cauzata de lipsa igienei bucale a cainelui, resturi alimentare ramase intre dinti sau exces de dulciuri in alimentatie. Depunerile de tartru se vor descoperi in faza incipienta daca cainele este supus unor controale periodice ; acestea se manifesta, in prima faza, prin ingalbenirea dintilor si aparitia unor depuneri la baza acestora. Daca depunerile sunt superficiale, acestea se vor putea indeparta cu praf de bicarbonat de sodiu luat pe bucata de tifon inmuiata in apa distilata. Indepartarea depunerilor avansate de tartru de pe dintii canelui este efectuata de medic, de 4-5 ori pe an.
Neglijarea tartrului si neaplicarea tratamentului de detartrare cu frecventa necesara sau deloc duce la aparitia cariilor. Cariile dentare provoaca dureri cainelui, acesta nu poate mesteca hrana si saliva ii curge din gura care capata un miros urat. In cazul in carea caria afecteaza dintele in profunzime, aceasta va atinge si pulpa dintelui, provocand dureri acute la atingerea acestuia. Stomatologia canina se aseamana in mare masura cu stomatologia umana. In cazul in care dintele se misca in alveola, extractia este iminenta.
Daca tratamentele stomatologice nu vor fi facute la timp, cariile se vor raspandi si la dintii sanatosi alaturati, gingia se va retracta, vor aparea ulceratii ale mucoasei bucale, astfel instalandu-se paradontoza. Dintii afectati de paradontoza vor fi extrasi, este absolut necesara inceperea tratamentului pentru vindecarea ulceratiilor si inchiderea plagilor.
Este insa de preferat sa nu ajungeti in aceste situatii, o atentie periodica acordata danturii cainelui dumneavoastra va scuteste ulterior de o mult mai mare pierdere de timp si bani.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu