marți, 26 aprilie 2011

Alimentatia corecta a cateilor

Alimentatia corecta este conditia necesara pentru a avea un caine sanatos.
Necesarul nutritional difera de-alungul vietii cainelui. Compozitia hranei si cantitatea ingerata depind de varsta, talie, stare fiziologica, activitatea depusa de caine, temperatura mediul ambiant.
Daca tocmai ati devenit fericitul proprietar al unui catel trebuie sa decideti asupra modului de hranire. Exista doua variante : hrana pregatita în casa sau hrana industriala . Puiul va accepta mancarea industriala daca este obisnuit cu ea de mic, dar o va refuza oricand în favoarea celei pregatite în casa.
Mancarea pregatita în casa trebuie sa contina o treime proteine, o treime leguminoase si o treime cereale. Aceasta hrana va avea o mare variatie în privinta concentratiei elementelor nutritionale de aceea este nevoie sa administrati un supliment de vitamine si minerale la indicatia medicului veterinar.
Hrana industriala are avantajul de a avea o compozitie cunoscuta, constanta si echilibrata în nutrienti : proteine, lipide, glucide si adoas de minerale si vitamine.
Din experienta noastra putem spune ca hrana industriala de calitate este esentiala în perioada de crestere a cainelui, mai ales pentru cainii de talie mare si medie.

Pui varsta 2 - 6 luni
Numarul de mese pe zi : 3 - 4
Absolut necesar : administrarea tratamentului profilactic împotriva rahitismului, numai la indicatia medicului veterinar.

Catei tineri : 7 - 18 luni
Numar de mese pe zi : 2
Continuarea tratamentului profilactic împotriva rahitismului, numai la indicatia medicului veterinar.
Pentru situatia în care cainele este antrenat într-un program de dresaj cantitatea de hrana trebuie marita si administrat supliment vitamino-mineral la indicatia medicului veterinar.



Ce nu au voie sa manance cateii

Dulciuri, ciocolata, cacao, cafea, carne de porc, fasole, mazare, varza, cartofi, condimente, alune, alcool, oase de pasare, de oaie, de capra, de porc, organe interne crude. 

Ce au voie sa manance cateii

Miere, orez, morcov, ceapa, ardei, telina, fructe, carne de vita , de pasare, de peste fara oase, os lung de vita crud si fara capete (foarte bun pentru curatat dintii). 

Cat trebuie sa manance

Cantitatea de mancare necesara variaza în limite destul de largi chiar pentru acelasi individ. Necesarul de hrana depinde de varsta, de activitatea depusa, de starea fizilologica (gestatie, alaptare), temperatura mediului ambiant.
Cantitatile de mancare indicate de fabricant sunt orientative. cainele dvs poate manca mai mult sau mai putin, în functie de activitatea depusa, de temperatura mediului sau starea fiziologica.
Cantitatea pe care doreste sa o manance cainele se stabileste prin tatonari.
Daca la una din mese nu a mancat tot, la urmatoarea masa se micsoreaza ratia. 

Putem schimba marca de mancare?

Atunci cand schimbati marca de mancare, trecerea trebuie sa se faca treptat în decurs de zece zile pentru a evita deranjamentele stomacale. 

Cantitatea de mancare influenteaza manifestarea displaziei la cainii din rasele predispuse

Din analizele realizate de medicii americani a rezultat ca o cantitate crescuta de hrana ingerata care conduce la cresterea rapida în greutate a puiului duce la manifestarea displaziei coxofemurale la cainii din rasele predispuse. Rationalizarea cantitatii de hrana ingerata duce la scaderea numarului de cazuri de displazie coxofemurala manifestate.

miercuri, 20 aprilie 2011

Acana Pacifica 13.5kg

Acana Pacifica
 
- 0 % cereale
- 55% carne de peşte
- 45% fructe şi legume

Ingrediente :Carne de somon, cartofi, mazăre, carne proaspătă de somon dezosată ( sursă de DHA), carne proaspătă dezosată de hering, carne de hering, dovlecei, carne dezosată de peşte Flounder, ulei de somon ( conservat cu trocoferoli şi rozmarin), carapace de homar ( sursă naturală de Glucozamină), alfalfa uscată, mere roşii, morcovi, napi, alge organice, boabe de ienupăr, fructe de pădure, rădăcină de Angelica, rădăcină de cicoare, trifoi roşu, zmeură roşie, rădăcină de păpădie, frunze de mentă, flori de gălbenele, flori de muşeţel, extract de rozmarin, Lactobacillus acidophilus, Enterococcus faecium.

Vitamine: Vitamina A, vit. D3, vit. E, niacină, riboflavină, lisină, tiamine mononitrate, vit. B12, piridoxine, acid folic, biotină

Analiza garantată :

Proteine …................................. 33 %
Grăsimi…................................... 18 %
Fibre …...................................... ..3. %
Calciu …..................................... 1.4 %
Fosfor …..................................... 1.1 %
Omega-6….................................. 2.6 %
Omega-3 …................................. 1.3 %
Glucozamină …........................... 1000 mg/kg
Condroitină …............................. ..800 mg/kg
Carbohidraţi …............................ 27 %
Energie metabolizabilă …............ 3750 kcal/kg

Proprietăţi :

- conţine carne proaspătă de peşte de calitate superioară : somon, hering şi plăţică
- acizii graşi Omega-3 şi Omega-6 ce provin din carnea de somon şi hering îmbunătăţesc pielea şi blăniţa
- este o hrană fără cereale şi cu un procent scăzut de carbohidraţi ( 29% ) ce ajută la păstrarea greutăţii normale şi la acoperirii necesarului de nutrienţi indiferent de talia câinelui
- carapacea de homar este o sursă importantă de glucozamină esentială pentru sănătatea articulaţiilor.
 

Acana Junior Talie Medie 18kg

Mama natura a dezvoltat toti juniorii ca fiind carnivori, necesitand astfel o dieta bogata si variata de carne cu aportul unor mici cantitati de fructe, vegetale si ierburi. De aceea produsul ACANA JUNIOR TALIE MEDIE contine in compozitia sa ingredienti precum carnea
- 60% carne de pui şi somon
- 20% fructe şi legume
- 20% orez brun şi ovăz fiert

Ingrediente :Carne de pui, ovăz fiert, carne de pui proaspătă, mazăre, grăsime de pui ( conservată cu trocoferoli şi rozmarin), orez brun, carne proaspătă şi dezosată de somon ( sursă naturală de EPA şi DHA ), ficat de pui, ouă proaspete întregi, alfalfa uscată, ulei de somon, dovlecei, cartilaj de pui ( o sursă de glucozamină şi condroitină), mere, morcovi, napi, alge marine organice, hormoni, fructe de pădure, rădăcină de brusture, rădăcină de zefire (nalba), boabe de ienupăr, schinduf, chimen dulce, rădăcină de Angelica, ghimpe de mare, rădăcină de cicoare, urzică, hormon de zmeură, silimarină, hormon de mentă, flori de gălbenele, flori de muşeţel, lactobacillus acidophilus, enterococcus faecium.

Vitamine: Vitamina A, vit. D3, vit. E, niacină, riboflavină, lisină, tiamine mononitrate, vit. B12, piridoxine, acid folic, biotină


Analiza garantată :
Proteine …................................. 33 %
Grăsimi…................................... 19 %
Fibre …...................................... ...3 %
Calciu …..................................... 1.3 %
Fosfor …..................................... 1.1 %
Omega-6….................................. 2.7 %
Omega-3 …................................. 0.4 %
Glucozamină …........................... 800 mg/kg
Condroitină …............................. 500 mg/kg
Carbohidraţi ............................... 26 %
Energie metabolizabilă ................. 4250 kcal/kg

Proprietăţi :

-conţine carne de calitate superioară de pui ( crescuţi fără hormoni de creştere), carne de somon şi ouă proaspete - aduse proaspete şi necongelate
- acizii graşi Omega-3 şi Omega-6 ce provin din carnea de somon îmbunătăţesc pielea şi blăniţa
- este o hrană cu proteine uşor digerabile şi cu un procent scăzut de carbohidraţi ( 26% ) ce ajută la păstrarea greutăţii normale şi la acoperirea necesarului zilnic de nutritienţi
- algele marine şi fructele de pădure sunt o sursa împortantă de fitonutrienţi şi antioxidanţi.
- cartilajul de pui este o sursă importantă de glucozamină şi condroitină esentiale pentru sănătatea articulaţiilor.
- ovăzul fiert este o sursă sănătoasă şi naturală de carbohidraţi .
 

casa pentru cainele tau

Dvs. aveti un acoperis deasupra capului care va apara de intemperiile vremii. Dar cum ramane cu prietenul nostru patruped? Fie ca este caine de rasa sau maidanez, si el are nevoie de adapost, si de ce nu, chiar o casa numai a lui; astfel va avea umbra in zilele calduroase de vara si adapost pe timpul ploios si rece. Mai mult, casele pentru caini pot fi construite si decorate dupa cum doriti; pasionatii de animale au dus chiar si mai departe ideea de adapost pentru animale, construind, dupa cum se vede in imaginile de mai jos, adaposturi care seamana cu casa stapanilor sau se armonizeaza cu mediul inconjurator.

joi, 14 aprilie 2011

berea pentru catei

O companie din Olanda a scos pe piaţă o bere realizată special pentru câini, pentru ca oamenii să poată “ieşi la bere” alături de prietenii lor pufoşi.
“Dog Beer” este făcută dintr-un amestec din carne de vită şi malţ, pentru a păstra gustul de bere, dar şi cel de carne.
Producătorii săi spun că berea pentru căţei nu are alcool.
“Pentru câinii mari recomandăm o sticlă pe zi şi pentru cei precum chihuahua, credem că preferă sticlele mici”, a declarat un purtător de cuvânt.
Wiktor Piotrowski a încercat berea când a fost lansată în Polonia săptămâna aceasta şi spune că prietenul său pufos o adoră. “Când ieşim la plimbare, putem să mergem amândoi într-un bar”

tartrul

Depunerea unei pelicule calcaroase deasupra zmaltului dentar, la baza dintilor, cu precadere pe canini si molari, acoperind uneori intreaga suprafata a dintelui si decoland gingia, poarta numele de tartru dentar. Aceasta afectiune este cel mai des intalnita la cainii care traiesc in apartament, cu varsta peste 5 ani si este cauzata de lipsa igienei bucale a cainelui, resturi alimentare ramase intre dinti sau exces de dulciuri in alimentatie. Depunerile de tartru se vor descoperi in faza incipienta daca cainele este supus unor controale periodice ; acestea se manifesta, in prima faza, prin ingalbenirea dintilor si aparitia unor depuneri la baza acestora. Daca depunerile sunt superficiale, acestea se vor putea indeparta cu praf de bicarbonat de sodiu luat pe bucata de tifon inmuiata in apa distilata. Indepartarea depunerilor avansate de tartru de pe dintii canelui este efectuata de medic, de 4-5 ori pe an.
Neglijarea tartrului si neaplicarea tratamentului de detartrare cu frecventa necesara sau deloc duce la aparitia cariilor. Cariile dentare provoaca dureri cainelui, acesta nu poate mesteca hrana si saliva ii curge din gura care capata un miros urat. In cazul in carea caria afecteaza dintele in profunzime, aceasta va atinge si pulpa dintelui, provocand dureri acute la atingerea acestuia. Stomatologia canina se aseamana in mare masura cu stomatologia umana. In cazul in care dintele se misca in alveola, extractia este iminenta.
Daca tratamentele stomatologice nu vor fi facute la timp, cariile se vor raspandi si la dintii sanatosi alaturati, gingia se va retracta, vor aparea ulceratii ale mucoasei bucale, astfel instalandu-se paradontoza. Dintii afectati de paradontoza vor fi extrasi, este absolut necesara inceperea tratamentului pentru vindecarea ulceratiilor si inchiderea plagilor.
Este insa de preferat sa nu ajungeti in aceste situatii, o atentie periodica acordata danturii cainelui dumneavoastra va scuteste ulterior de o mult mai mare pierdere de timp si bani.

Stomatita

Stomatita este o inflamatie a mucoasei bucale care poate fi de mai multe feluri :catarala,veziculoasa sau gangrenoasa. Ca simptome se descriu:mirosul urat al gurii, depozite cenusii care acopera limba .Cauzele sunt diverse de la hrana necorespunzatoare pana la corpi straini , carente vitaminice ,boli infectioase etc.
Tratamentul se realizeaza prin badijonarea cavitatii bucale cu antiseptice (permanganat de potasiu)sau ceai de musetel sau se mai poate utiliza si albastru de metilen .Cu cat se intervine la timp cu atat rezultatele vor fi mai bune iar catelusul dumneavoastra se va face bine cat mai repede.

marți, 12 aprilie 2011

Ciobanescul Islandez

Ciobanescul Islandez are un nas mare si buze pigmentate in negru. Capul este bombat si are un bot compact. Are membre anterioare robuste si pinteni dubli similar rasei Lundehund. Ciobanescul Islandez este un caine tip Spitz nordic, un pic sub talia medie, cu urechile ciulite si o coada rasucita. Vazut din lateral, cainele se incadreaza intr-un dreptunghi; lungimea corpului de la nivelul umerilor pana la baza cozii este mai mare decat inaltimea la nivelul greabanului. Adancimea toracelui este egala cu lungimea membrului anterior.  Capul sau este compact si acoperit de piele bine intinsa. Regiunea craniana este putin mai lunga decat cea faciala, conferindu-i capului per ansamblu un profil triunghiular. Nasul sau este negru sau maron inchis la cainii mai deschisi la culoare. Ochii Ciobanescului Islandez sunt de dimensiune medie, migdalati, caprui si au marginile libere ale pleoapelor negre. Urechile medii si triunghiulare sunt purtate ridicat si sunt foarte mobile. Gatul, de lungime medie, este musculos si arcuit. Spatele este puternic. Toracele sau este lung si adanc. Coada este prinsa sus, rasucita, atingand spatele. Membrele anterioare ale Ciobanescului Islandez sunt drepte, paralele si puternice si sunt prevazute cu labe ovale, degete compacte, arcuite, cu pernite bine dezvoltate. Membrele posterioare sunt prevazute cu cate 1-2 pinteni.

Privirea acestui caine exprima tandrete, inteligenta si vioiciune.
Exista doua varietati de par ale acestui caine, scurt si lung, ambele dese si incredibil de rezistente la intemperii. Coloritul blanii poate fi maro-rosiatic, ciocolatiu, cenusiu, negru, dar culoarea predominanta trebuie sa fie albul. In plus, exista o diferenta marcanta in infatisarea celor doua sexe.

Ciobanescul Islandez adult poate atinge o inaltime la nivelul greabanului in jur de 31-41 cm si o greutate corporala de circa 9-14 kg. Ciobanescul Islandez are nevoie de multa activitate si de miscare si, de asemenea, trebuie sa pastreze un contact strans cu familia sa. Multi dintre acesti caini au stari de anxietate legate de ramanerea singuri acasa, si asta datorita faptului ca ei nu sunt caini care sa stea singuri pentru perioade prelungite de timp. Majoritatea Ciobanestilor Islandezi adora copiii si se inteleg bine cu alti caini sau alte animalute de casa.

Desi sunt caini de talie mica, Ciobanestii Islandezi sunt cei mai fericiti pe o proprietate in mediul rural unde se pot zbengui in voie. Daca totusi va doriti sa cresteti intr-un apartament de bloc un asemenea caine este bine sa stiti ca este absolut necesar sa nu-i neglijati orele de miscare. Sunt caini veseli, plini de viata, activi si foarte atenti la tot ce se intampla in jurul lor. Atata timp cat se afla in preajma stapanilor lor, Ciobanestii Islandezi se vor intinde linistiti pentru ore bune, sub birou, intr-un colt, in afara usii, pazind si asteptand. Cand sunt scosi afara sunt o adevarata incantare, fiind dispusi sa faca tot felul de giumbuslucuri pentru a atrage atentia stapanilor lor.

Ciobanesc de Berna

Sunt caini puternici, robusti, cu schelet masiv, umeri puternici , cu mers echilibrat, cu pasul lung. Ajung la talia de adult in jurul varstei de 15 luni. Talia este cuprinsa intre 58-66 cm la femele, cu o greutate de 32-46 kg si 64-70mc masculii, cu o greutate de 37-54 kg. Capul este puternic, cu craniul lat, cu o usoara cuta pe frunte si un stop bine definit. Falcile sunt puternice, cu muscatura completa, in foarfece. Ochii sunt migdalati , de culoare caprui inchis. Urechile sunt medii ca marime, prinse sus, aduse usor inainte in atentie. Gatul acestui caine este puternic, musculos, de lungime medie , prins de umerii puternici si oblici printr-un greaban sters.
Trunchiul acestui caine este compact, nu foarte lung, cu pieptul larg si spatele puternic, drept. Membrele anterioare trebuie sa fie drepte , musculoase. Membrele posterioare sunt puternice, largi, musculoase, cu grasetul bine angulat. Labele picioarelor sunt scurte, compacte, rotunde . Coada este stufoasa, ajungand pana sub jaret, ridicata in alerta, dar niciodata deasupra liniei spinarii. Culoarea robei este intotdeauna negru lucios, cu botul alb si pata alba pe frunte, pieptul de asemenea alb, ca si labele si varful cozii. O culoare vie aramie sau cafenie separa albul de negru, ca si albul de pe picioare si obraji.Sunt caini cu o personalitate placuta, carora le place sa fie inclusi in toate aspectele vietii de familie, fiind companioni foarte placuti. Sunt caini afectuosi, rabdatori si foarte buni cu copiii, pe care ii vor proteja daca este necesar. Au nevoie sa fie in preajma oamenilor si sa li se acorde atentie. Vor latra pentru a semnaliza aparitia vizitatorilor, dar apoi se vor aseza linistiti la locul lor. Socializati de pui cu alte animale de casa, inclusiv cu pisicile, le vor accepta fara probleme. Uneori pot fi dominanti cu alti caini.

luni, 11 aprilie 2011

Cane Corso

Cane Corso este un caine impunator, care seamana cu un mastiff, dar nu prezinta pielea cutata tipica a altor rase de mastiff. Cane Corso este un caine de paza puternic si eficient.
Cane Corso este un caine de rasa masiv, care nu prezinta pielea cutata, caracteristica altor mastiffi. Prezinta un cap mare si lat cu urechi care pot fi scurtate si lasate sa atarne ca doua triunghiulete, pe langa cap. Cane Corso are ochi rotunzi, nici prea mari si nici prea mici distantati. Ochii de culoare inchisa sunt preferati la aceasta rasa, dar culoarea ochilor corespunde culorii blanii, de la negru la caprui. Blana acestor caini este scurta si deasa, fiind prezenta in urmatoarele varietati: negru, negru-rosu, castaniu, cafeniu, albastru si dungat cu pete albe prezente pe piept, gat, obraz si varfurile degetelor. Coada este, de obicei, scurtata pana la o treime din lungimea sa naturala.
Adultul de Cane Corso prezinta o inaltime medie la nivelul umarului de 64-68 cm la mascul si de 60-64 cm la femela. Greutatea corporala este in jur de 45-50 kg la mascul si de 40-45 kg la femela.
Cane Corso este un caine de rasa masiv, care nu prezinta pielea cutata, caracteristica altor mastiffi. Prezinta un cap mare si lat cu urechi care pot fi scurtate si lasate sa atarne ca doua triunghiulete, pe langa cap. Cane Corso are ochi rotunzi, nici prea mari si nici prea mici distantati. Ochii de culoare inchisa sunt preferati la aceasta rasa, dar culoarea ochilor corespunde culorii blanii, de la negru la caprui. Blana acestor caini este scurta si deasa, fiind prezenta in urmatoarele varietati: negru, negru-rosu, castaniu, cafeniu, albastru si dungat cu pete albe prezente pe piept, gat, obraz si varfurile degetelor. Coada este, de obicei, scurtata pana la o treime din lungimea sa naturala.
Adultul de Cane Corso prezinta o inaltime medie la nivelul umarului de 64-68 cm la mascul si de 60-64 cm la femela. Greutatea corporala este in jur de 45-50 kg la mascul si de 40-45 kg la femela.

Ciobanesc de Pirinei

Ciobanescul de Pirinei este un caine ce poate intimida prin talia si atitudinea sa si nu este foarte primitor cu strainii care ii incalca domeniul. Unii dintre ei au tendinta de a latra excesiv, daca nu sunt corectati de timpuriu. Daca este tinut, initial, afara, unii au tendinta de a sapa gropi. Ca si in cazul altor rase similare, Ciobanesul de Pirinei saliveaza, baloseste abundent.
Aceasta rasa de caini au o blana formata dintr-un par lung, care trebuie periata cel putin o data pe saptamana pentru a preveni incurcarea acesteia. Intr-adevar, au tendinta sa naparleasca semnificativ.
Ciobanescul de Pirinei este foarte fericit cand simte ca este o parte a familiei. Nu se simte bine daca este mutat in diferite case sau familii. Sunt caini prudenti cu strainii si au tendinta de a-si face prieteni mai greu, dar cand isi fac unul, este clar ca este pentru toata viata. Daca nu sunt crescuti cu alti caini, Ciobanestii de Pirinei ii pot ataca pe aceia care incearca ca le incalce domeniul. Din moment ce acest caine este de talie mare, el necesita un proprietar puternic si cu experienta. Aceasta rasa nu necesita multa miscare, dar este cel mai fericit intr-o casa cu o curte mare, ingradita.

Ciobanesc alb elvetian

Este un caine temperamental, fara a fi nervos, este atent, vigilent, gentil, un companion de incredere. In imprejurari necunoscute, este un caine prudent si retinut, initial, apoi devine curios.Este un caine temperamental, fara a fi nervos, este atent, vigilent, gentil, un companion de incredere. In imprejurari necunoscute, el este prudent si retinut, initial, apoi devine curios. Este utilizat in numeroase actiuni , inclusiv ca si ghid al persoanelor nevazatoare, ca si caine de turma, de lucru, in cautari ale persoanelor disparute, distingandu-se prin agilitatea sa deosebita.Este un excelent caine de familie, foarte devotat tuturor membrilor familiei, este un caine echilibrat si usor de educat. Are o atitudine foarte prietenoasa fata de copii, este un paznic de nadejde, atent, vigilent. Urechile sunt erecte , prinse sus pe craniu, purtate drept, paralel si orientate spre inainte , de forma alungita, iar la virf au forma unui triunghi usor rotunjit. Gatul acestui caine este de lungie medie, musculos, cu o prindere armonioasa de trunchi, fara evidensierea jonctiunii gat-trunchi. Este arcuit armonios si elegant, iar capul este purtat moderat de sus, elegant. Trunchiul cainelui este puternic, musculos, de lungime medie , cu greabanul proeminent, iar spatele ferm, drept.Salele sunt puternice, musculoase. Crupa este lunga, de largime medie , fiind usor cazuta antero-posterior. Pieptul nu este prea larg, dar adanc , atingand coatele.

vineri, 8 aprilie 2011

Ciobanescul de Shetland

Ciobanescul de Shetland este un caine puternic, sprinten, cu o constuituie fina si cu un cap alungit, conic. Prezinta un bot lung, cu un stop bine evidentiat. Varful botului trebuie sa fie intr-un plan paralel cu cel al craniului. Nasul trebuie sa fie de culoare neagra. Urechile imblanite (acoperite cu par) sunt mici, mobile, avand varfurile indoite.

Sheltie prezinta o blana impermeabila si izolanta, formata din doua straturi. Coloritul robei se poate gasi in urmatoarele varietati: merle (culoarea mierlei), negru si samur cu pete albe.
Blana este de lungime medie, pana la lunga cu picioarele si coada bine imbracate de par. Parul este moale si neted, necesitand o periere zilnica. Ochii migdalati pot fi deschisi la culoare in cazul varietatii samur, dar trebuie sa fie de culoare inchisa la celelalte varietati.

Comparativ, Sheltie este mai scund decat Collie. Majoritatea Ciobanestilor de Shetland prezinta o inaltime de circa 33-41 cm la nivelul greabanului si o greutate corporala de circa 6-12 kg.
Ciobanestii de Shetland se inteleg foarte bine cu copiii si alte animalute de casa. Datorita taliei lor mici, aceasta rasa se acomodeaza usor traiului intr-un apartament sau sa imparta un domeniu. Sunt caini multilaterali, completi si dragalasi. Unii crescatori sustin ca masculii sunt caini de companie mai buni si mai afectuosi decat femelele.

Ciobanestii de Shetland se preteaza cresterii intr-un apartament, daca beneficiaza de suficient timp in aer liber. Sunt foarte activi in interiorul caminului, astfel ca nu vor suferi daca nu le puteti oferi o curte.

Ciobanescul Olandez

Exista trei varietati de Ciobanesc Olandez: cu parul lung (lung, drept, neted si aspru), cu parul scurt (fin si des) si cu parul sarmos (lungime medie si sarmos). Cainii de expozitie nu trebuie sa prezinte un colorit alb prea extins pe piept si picioare. Desi textura blanii variaza, coloritul acesteia ramane acelasi invariabil: diferite nuante de dungat, incluzand cenusiu, galben, argintiu, rosu si auriu brindle si albastru. Varietatea cu parul scurt este larg raspandita in Olanda, in timp ce varietatea cu parul sarmos este mai putin intalnita, iar cea cu parul lung este foarte rara.

Corpul ciobanescului olandez este musculos si simetric. Botul este lung, iar dantura este puternica si uniforma. Ochii sunt inchisi la culoare si usor oblici, iar urechile relativ mici sunt purtate ridicat. Coada ciobanescului olandez este usor arcuita. Toracele si abdomenul sunt adanci. Labele sunt relativ mici si nu prezinta pinteni. Degetele sunt bine arcuite. Unghiile si pernitele sunt negre, iar printre degete poate fi sesizat parul de protectie.

Ciobanescul Olandez adult poate atinge o inaltime la nivelul greabanului in jur de 55-63 cm si o greutate corporala de circa 26-31 kg. Ciobanescul olandez tinde sa se inteleaga mai bine cu copiii de varste mai mari care sunt in stare sa-i respecte orele de liniste. Vizitatorii nepoftiti vor fi opriti cu promptitudine, in timp ce prietenii familiei vor fi intamplinati cu entuziasm. Ciobanescului olandez ii face placere compania altui caine si se va intelege bine si cu alte animalute de casa.

Ciobanescul olandez se va adapta bine traiului intr-un apartament de bloc daca beneficiaza de un regim de miscare adecvat. Blana lor pentru orice tip de vreme le permite sa reziste in climatele racoroase, motiv pentru care Ciobanescul Olandez poate fi crescut atat afara, cat si in casa. Acest caine poate deveni sedentar daca este tinut in casa pentru perioade prelungite de timp, iar inactivitatea poate compromite sanatatea cainelui vostru si poate conduce la imbolnaviri serioase.

joi, 7 aprilie 2011

Cainele de Cireada Australian

Cainii de cireada australieni se gasesc varietati de doua culori - rosu si albastrui. Puii sunt nascuti albi cu pete pe fata si corp care se mentin si la cainele adult. Odata cu cresterea, culorile rosu sau albastrui sunt inlocuite aproape in totalitate cu alb. Cainii de Cireada Australieni au blana dubla. Puful profund, protector este des si aspru, in timp ce parul exterior este scurt si drept.
Acesti caini sunt vigurosi si corpolenti cu un piept lat, adanc si labe mari. Scund, indesat si musculos, Cainele de Cireada Australian este mai mult lung decat inalt. Capul este lat si usor rotunjit la nivelul fruntii. Urechile, purtate ridicate sunt bine distantate. Ochii ovali, caprui inchis, reflecta inteligenta lor nativa. Coada este usor rasucita la varf, ajungand pana in treimea mijlocie a membrelor posterioare. Membrele anterioare ar trebui sa fie perfect drepte cand sunt privite din fata.
Majoritatea Cainilor de Cireada Australieni ating o greutate corporala de 15-16 kg masculul si de 14-16 kg femela si o inaltime la nivelul greabanului de circa 43-51 cm masculul si 43-48 cm femela.
Cainii de Cireada Australieni sunt extrem de inteligenti. Ei pot fi instruiti sa efectueze aproape orice activitate cu usurinta. Sunt caini independenti si loiali. Cainele de Cireada Australian isi creaza o legatura puternica cu membrii familiei sale pe care ii va proteja cu inversunare.
Acesti caini sunt foarte timizi si rezervati cu strainii, dar pot fi la fel de bine si agresivi cand vine vorba de teritoriul lor si nu se vor sfii sa muste vreun instrus.
Cainii de cireada sunt extrem de activi. Ei sunt intotdeauna in miscare. Daca lasati un caine de cireada australian sa se plictiseasca, veti avea un monstru distrugator in propria casa. Daca va doriti un animal de companie, evitati sa cumparati unul dintre exemplarele din liniile exclusiv utilitare, intrucat acesti caini sunt extrem de activi.

Cainele de Cireada Australian simte nevoia sa stea in compania familiei sale. El isi formeaza o legatura stransa cu membrii familiei sale, insistand sa fie inclus in toate activitatile acestora. Acesti caini sunt extrem de loiali si demni de toata increderea. Sunt toleranti cu copiii si alte animalute de companie cu care sunt falimiarizati, dar trebuie supravegheati cand se afla in preajma strainilor.

Ciobanescul Belgian

Ciobanescul Belgian este un caine musculos, dar uscativ, cu corpul care se incadreaza perfect intr-un patrat si armonios. Ochii sunt migdalati si caprui. Urechile sunt triunghiulare si purtate ridicat, iar botul este lung si conic, dar nu ascutit. Pieptul nu este nici lat, nici ingust, dar este adanc, ajungand pana la nivelul cotului. Membrele din spate sunt musculoase, dar nu butucanoase. Membrele anterioare sunt drepte si paralele intre ele, cu labe rotunde asemanatoare pisicii. Pintenii sunt inlaturati de la membrele din spate putand fi scosi si de la cele din fata. Coada Ciobanescului Belgian este lunga si stufoasa.
Blana Ciobanescului Belgian este lunga si dreapta, deasa fiind prevazuta cu un strat pufos profund. La nivelul gatului, blana formeaza un guler si franjuri pe lateralele corpului, la nivelul membrelor si a cozii. Fata si extremitatea membrelor sunt acoperite cu par scurt. Culoarea blanii este neagra la acest caine si poate fi prevazuta cu unele marcaje albe, putin alb fiind acceptat la nivelul pieptului, barbiei si degetelor. Aceast caine se adapteaza cu usurinta la temperaturile extreme.
Ciobanescul Belgian adult poate atinge o inaltime la nivelul greabanului de 61-65 cm la mascul si de 56-61 cm la femela. Greutatea corporala la mascul este in jur de 29-34 kg, in timp ce la femela poate ajunge pana la 27-32 kg.
Ciobanescul Belgian este un caine inteligent cu un instinct protector nativ care il ajuta sa exceleze in pastorirea animalelor si in apararea proprietatii. Majoritatea sunt afectuosi si blanzi, dar unii pot fi mai speriosi sau chiar agresivi, in special, daca nu sunt socializati inca din copilarie. Ciobanescul Belgian este un caine excelent de paza. La fel de bine, Ciobanescul Belgian este si un companion excelent. Este vigilent, ager si credincios, nedezlipindu-se de stapanul sau. Ciobanescul Belgian are multa energie pe care trebuie sa si-o consume, motiv pentru care va fi intotdeauna fericit cand i se va acorda o misiune de indeplinit. Are tendinta de a-si crea legaturi puternice cu unul sau doi dintre membri familiei sale. Ciobanescul Belgian are nevoie de un proprietar experimentat care sa-l controleze si sa-i tempereze accesele.
Ciobanescul Belgian este un caine adresat familiei, afectuos si loial, care tanjeste dupa compania omului si multa activitate. Unele exemplare pot deveni peste masura de protective cu membrii familiei sale si sunt indicati familiilor cu copii de varsta mai mare. Se poate intelege cu alte animalute de companie daca sunt crescuti alaturi de acestia, dar pot „haitui” animalutele mici, iar unele exemplare pot fi chiar agresive. Aceast caine prefera sa traiasca intr-o casa cu curte mare si alaturi de o familie activa, dar se poate adapta si traiului intr-un apartament, daca este scos frecvent pentru plimbari lungi. Trebuie sa stiti ca Ciobanescul Belgian este un caine extrem de energic, care poate deveni distructiv, daca nu este antrenat suficient.

miercuri, 6 aprilie 2011

Ciobanescul Australian

 este un caine de talie medie, bine echilibrat, usor mai lung decat inalt. Talia este de aproximativ 50-56 cm la masculi si 48-50 cam la femele.
Este un caine solid construit, cu osatura moderata. Dimorfismul sexual este marcant, masculii fiind bine construiti, dar fara a fi grosolani , iar femelele sunt mai usoare, dar fara a avea constitutie debila. Capul acestui caine este bine conturat, uscativ dar puternic. Trebuie sa fie proportional cu corpul.
Botul este egal in lungime, sau usor mai scurt decat craniul. Privite din profil, botul si occipitalul formeaza planuti paralele, separate de un stop moderat, dar bine definit.Botul este usor conic de la baza spre varf si se termina rotunjit. Capul este expresiv, cu o expresie inteligenta, atenta, alerta , infocata.
Ochii acestui caine pot fi caprui, albastri sau de orice variatie sau combinatie de culori, inclusiv patati sau marmorati. Urechile sunt triunghiulare, de marime moderata, prinse sus pe cap.In atentie, pot fi indreptate spre inainte , sau inspre lateral, ca o rozeta. Urechile lasate pe spate sau atarnande sunt defecte severe. Craniul este plat in crestet, sau usor rotunjit, cu protuberanta occipitaului stearsa.Stopul este moderat bine deifinit.
Gatul acestui caine este puternic, de lungime moderata , usor arcuit, prins bine de umeri. Linia superioara : -spatele este drept si puternic, orizontal, de la greaban spre solduri. Crupa este usor lasata. Pieptul nu este larg, dar toracele este adanc cu punctul cel mai decliv atingand articulatia cotului. Coastele sunt lungi, bine arcuite, elaastice. Coada este dreapta, poate fi cupata sau poate fi mai scurta din nattere, dar nu trebuie sa depaseasca 10 cm in lungime.
Trenul anterior : Spata este lunga, plata, bine inclinata spre inapoi, bine prinsa de corp. Bratul , care ar trebui sa fie cam de aceiasi lungime cu spata , formeaza un unghi de aproximativ 90 grade cu acesta. Membrele anterioare sunt drepte, perpendiculare pe sol. Membrele sunt puternice, cu scheletul drept, puternic. Fluierele sunt de lungime medie si usor inclinate. Labele sunt ovale, compacte, cu pernitele apropiate, cu unghii bine arcuite. Pernitele sunt rezistente si cu epidermul ingrosat.
Trenul posterior: Largimea soldurilor este egala cu largimea umerilor. Unghiul dintre pelvis si femur este egal cu cel dintre spata si humerus, formand un unghie de aproximativ 90 grade. Articulatia grasetului este bine definita, jaretul moderat inclinat. Jaretii sunt scurti, perpendiculari pe sol si paraleli intre ei, vazuti din spate. Pintenii care apar trebuie indepartati chirurgical. Labele sunt ovale, compacte , cu degetele apropiate si unghii arcuite. Pernutele sunt groase, rezistente.
Roba are parul de textura medie, drept sau usor ondulat, de lungime medie si rezistent la intemperiile vremii. Subparul difera ca si grosime, in functie de climat. Parul este scurt si moale pe cap, urechi, fata anterioara a membrelor toracice si sub jareti. Fata posterioara a membrelor toracice este mai bogata in invelis pilos. Masculii au un fel de coama, mai bogata decat femelele. Ca si culoare, roba poate fi albastra, neagra, roscata, roscat cu semne albe sau pete de foc . Linia unui guler de culoare alba nu trebuie sa depaseasca punctul greabanului. Albul este acceptat pe gat, unde poate forma un guler total sau partial, pe piept, pe membre, partile laterale ale botului, pe crestetul capului. Pe cap nu trebuie sa predomine albul, iar ochii trebuie sa fie inconjurati in intregime de culoare si pigment.
Mersul Ciobanescului Australian este lin, usor , liber. Exprima o mare agilitate in miscare, cu un pas foarte bine echilibrat, capabil sa acopere distante lungi. Membrele anterioare si posterioare se misca paralel cu linia mediana a corpului. Pe masura ce viteza de deplasare a cainelui creste, labele picioarelor ( anterioare si posterioare) converg spre centru, spre linia mediana, in timp ce spatele ramane drept, la acelasi nivel. Ciobanescul Australian trebuie sa fie foarte agil si capabil sa schimbe directia sau alura instantaneu, cu usurinta.
Este un excelent caine de familie, adora sa mearga cu masina sau sa-si insoteasca stapanul in plimbarile calare, doar pentru a fi in compania lui Ca si caine de ferma, isi indeplineste sarcinile cu multa responsabilitate si rigurozitate , adunand turmele sau gasind animalele ratacite prin tufisuri . Multi dintre acesti caini isi insotesc stapanii in actiunile de voluntariat din casele de copii orfani sau de handicapati fizic sau mintal, in cadrul unor actiuni de terapie pentru aceste categorii sociale. Sunt caini care solicita destul de mult atentia si preocuparea stapanului, insotindu-l din camera in camera , dorind sa fie tot timpul in prezenta acestuia. Deoarece au un puternic instinct de protectie a teritoriului si a bunurilor stapanului, acesti caini trebuie controlati cu fermitate, pentru a nu deveni excesiv de agresivi.

Ciobanescul german

Ciobanescul german este un caine de talie medie sau mare, prezentand urechi ascutite si ridicate, un corp alungit si o blana rezistenta la intemperii. Blana este dubla fiind formata dintr-un par exterior des si compact si un puf profund mai fin conferindu-i Ciobanescului german posibilitatea de a rezista climatelor extreme. Cele mai populare varietati sunt negru cu cafeniu sau un amestec al acestora cu o coama inchisa inchisa la culoare sau neagra. Ciobanestii de culoare alba nu sunt acceptati in expozitiile canine, dar au devenit animale de companie populare.
Inaltimea la greaban este de 60-65 cm la mascul si de 55-60 cm la femela. Greutatea corporala optima este intre 35-40 kg.


Ciobanescul german este foarte inteligent, usor de dresat, puternic si elegant. Desi este stiut ca nu sunt caini peste masura de afectuosi, ciobanestii sunt loiali si credinciosi. Rasa este recunoscuta ca si caine politist, fiind adesea utilizat in misiunile de cautare si salvare. Ciobanescul german este, de asemenea, un caine de companie popular, un membru al familiei, un caine de paza si insotitor pentru persoanele cu diferite handicapuri.

Datorita caracterului lor tolerant, Ciobanestii germani sunt caini de companie excelenti pentru copiii, fiind protectori nativi. Cu o educatie adecvata, ciobanescul poate fi un caine de paza si protectie eficient si impunator.

Cainii Ciobanestii German nu necesita o ingrijire speciala. Perierea zilnica ii va ajuta sa-si mentina blana curata si sanatoasa.

luni, 4 aprilie 2011

Bichon Bolognese

Este un caine de talie mica, de jucarie, cu un corp un pic mai lung decat inalt. Acest catel are maxilare puternice, ochii mari si rotunzi, de culoare inchisa sunt acoperiti de par. A fost catalogat ca o varianta a Bichon-ului cu par cret, datorita parului sau des si tare. Urechile acoperite cu par lung, in smocuri sunt suficient de departate incat sa ofere senzatia unui cap rotund. Bolognez-ul poate atinge o inaltime de 30 centimetri si o greutate intre 2 si 4 kilograme. Exista exemplare care depasesc aceasta medie, insa foarte rar. O femela poate da nastere unui numar de 6-7 catei, dar media este situata la trei.




      Bolognez-ul este un Bichon de tip vechi, numit initial Bichon italian si este cosiderat de unii o varietate a Bichon-ului Frise. Ca si acesta, Bolognez-ul a fost adus in Italia de navigatorii spanioli in secolul XV si s-a dezvoltat mai intens in regiunea Bologna, de unde a preluat numele.
      Datorita frumusetii si gratiei sale a fost foarte apreciat la curtile regale din Italia, Spania si Rusia. Caterina de Medicis, regina Frantei, Caterina I, sotia lui Petru cel Mare si Maria Tereza, imparateasa Austriei au avut drept companioni acesti caini. Multe tablouri ale Renasterii din Franta, Italia si Spania ilustreaza caini foarte asemanatori cu Bichon-ul Bolognez.


      Este un caine de talie mica, de jucarie, cu un corp un pic mai lung decat inalt. Acest catel are maxilare puternice, ochii mari si rotunzi, de culoare inchisa sunt acoperiti de par. A fost catalogat ca o varianta a Bichon-ului cu par cret, datorita parului sau des si tare. Urechile acoperite cu par lung, in smocuri sunt suficient de departate incat sa ofere senzatia unui cap rotund. Bolognez-ul poate atinge o inaltime de 30 centimetri si o greutate intre 2 si 4 kilograme. Exista exemplare care depasesc aceasta medie, insa foarte rar. O femela poate da nastere unui numar de 6-7 catei, dar media este situata la trei.

      Este un catel mereu vesel, afectiv si sensibil, care se intelege foarte bine cu copiii, chiar si cu ceilalti caini, indiferent de rasa. Bolognez-ul este inteligent, gratios, bland, linistit si foarte devotat familiei sale. Este un catel elegant, calm ce are nevoie de un spatiu suficient de mare. Are un nivel moderat de activitate, 20 de minute de plimbare pe zi i-ar fi de ajuns, dar nu ii displac nici plimbarile lungi alaturi de stapan, pe care vrea sa il multumeasca. Ii place foarte mult sa se joace in gradina astfel ca, in cazul in care aveti asa ceva, va fi foarte greu sa il mai bagati in casa. Are nevoie de socializare si dresaj.

      Bulldog-ul Francez

      Bulldog-ul francez este, in general, un caine energic si afectuos, creandu-si legaturi puternice cu stapanul lui. Aceste animalute sunt caini de paza credinciosi si se bucura sa-si petreaca cat mai mult timp cu putinta alaturi de proprietarii lor. Necesarul de miscare este mediu, rasa neavand tendinta de a fi un caine foarte sportiv.
      Adorabilul bulldog francez, cu urechile sale caracteristice de liliac, este un caine mititel, compact si robust. Rasa este un companion indragit de multi ani. Desi considerata un bun al francezilor, acest caine se pare ca ar proveni din bulldog-ul englez.
      Bulldog-ul francez are aspectul unui mastiff pitic cu umeri lati, piept adanc, gat gros si o musculatura bine dezvoltata si bine evidentiata. Corpul are forma de para, cu toracele mai lat si bazinul mai ingust.
      Blana sa este scurta si lucioasa. Culorile acceptate pentru cainii de expozitie sunt dungatul (bridle) sau dungatul cu alb, cafeniu si alb. Exemplarele care nu participa la expozitiile canine pot fi si negri, gri si rosu inchis.
      Capul bulldog-ului francez are o forma interesanta. Urechile sunt similare celor de liliac, purtate ridicat, cu o baza mai lata si cu varfurile rotunjite. Deschiderea pavilioanelor urechilor este orientata anterior. Craniul este plat intre urechi si in varful capului si curb la nivelul fruntii. Ochii rotunzi si proeminenti au culoare inchisa. Bulldog-ul francez are un nas foarte scurt si buza superioara atarna peste cea inferioara. Pielea „lasata” de la nivelul capului si gatului formeaza cute. Coada este purtata dreapta sau rasucita ca un tirbuson.
      Bulldog-ii francezi adulti au o greutate corporala de circa 9-13 kg si o inaltime la nivelul greabanului de circa 27-30 cm. Exemplarele peste 13 kg sunt descalificate.Bulldog-ul francez este un caine de companie bun, dar are tendinta de a-i merge mai bine in familiile cu membri mai maturi. El nu este intotdeauna foarte intelegator si tolerant cu poznele copiilor. Alte animale de companie sunt, in general, tolerate cu el, mai ales daca bulldog-ul francez intra in contact cu acestea inca din copilarie. Aceasta rasa de talie mica, cu un caracter maleabil si cu nevoi minime de miscare este ideala pentru persoanele in varsta sau pentru cele care locuiesc intr-un apartament. Bulldog-ii francezi sunt intr-o oarecare masura independenti si multora le place sa fie unicul animal de companie din casa.

      sâmbătă, 2 aprilie 2011

      Bichon Maltez

      Bichonul Maltez este un caine de companie pretabil familiilor, devotat si iubitor. Poate petrece ore intregi pe genunchii proprietarului, savurand momentele de atentie acordate, din moment ce sunt mititei, nu sunt recomandati pentru familiile cu copii mici, foarte energici sau copii mai mari pusi pe giumbuslucuri. Maltez-ul este un caine excelent pentru persoanele in varsta.Parul lor lung si care atarna necesita o periere zilnica. Persoanele care nu sunt in stare sa-i perie zilnic, cateodata, aleg sa le scurteze parul.

      Bichonul Frise

      Bichonul Frise este un caine pufos, mic si robust , al carui temperament vesel este evidentiat de coada pufoasa, purtata obraznic peste spate , dar si de expresia curioasa a ochilor sai caprui. Talia este de 23-30 cm pentru masculi, si 23-28 cm femelele, cu o greutate de 3-5 kg.
      Capul are ochii foarte expresivi, curiosi, alerti, de culoare caprui inchis, asezati astfel incat sa priveasca drept inainte. In jurul ochilor, pielea trebuie sa fie pigmentata in negru, pentru a accentua expresivitatea ochilor. De asemenea, genele trebuie sa fie negre. Pigmentatia partiala, sau lipsa pigmentului pe conturul ochilor da o expresie insipida, care este considerata greseala. De asemenea ochii de alta culoare decat negru sau caprui inchis sunt penalizati sever. Urechile sunt cazute, acoperite cu par lung, unduios. Urechile trase in fata, catre nas trebuie sa ajunga la jumatatea botului, ca lungime. Sunt prinse ceva mai sus de nivelul ochilor si destul de in fata pe craniu, astfel incat, atunci cand cainele este in alerta, ele incadreaza foarte bine fata. Bichonul Frise este un caine fermecator, gentil, manierat, jucaus si afectuos. Specifica pentru aceasta rasa este atitudinea voioasa, de buna dispozitie, aratata aproape permanent. El este foarte inteligent si are un spirit independent, este indraznet si plin de viata. Nu este un caine plangacios, are un temperament sigur pe el, fericit si maleabil.
      Sunt caini foarte iubitori, care iubesc oamenii, vor sa fie tot timpul in compania lor , sunt foarte sociabili si le place sa fie inclusi in activitatile cotidiene ale familiei lor. Firea sociabila ii face sa fie incantat si de compania altor caini, neavand o fire conflictuala. Tolereaza foarte bine alte animale de casa si sunt foarte buni cu copiii. Bichonul a fost cainele la moda in anii 1980, astfel, datorita cererii mari de exemplare din aceasta rasa, ei au fost imperecheati neglijent, aparand astfel o serie de exemplare nereusite.
      Bichonul este un caine ce se adapteaza bine vietii de apartament, nu are nevoie de mult spatiu, nici de foarte mult exercitiu fizic. Dar le palce totusi sa alerge si sa se joace in aer liber, daca este posibil.