miercuri, 9 martie 2011

Bichon Maltez

Bichon Maltez
Rasa Bichon Maltez este cea mai mica dintre cele patru varietati de Bichon, astfel ca la maturitate bichonul maltez nu depaseste 4 kg.
Infatisarea
Rasa bichon maltez este o rasa ce apartine grupului de caini toy, fiind acoperit din cap si pana la nivelul picioarelor de par lung, matasos si alb (obligatoriu).Cainii bichon maltez adult au o masa variabila intre 1,5 - 4,5 kg, in functie de liniile din care provin.Blanita catelului bichon maltez este lunga, putin ondulata si matasos-stralucitoare si ii lipseste subparul.
Culoarea este albul pur si desi culoarea crem si galbenul deschis sunt permise de catre standardul rasei, ele nu sunt preferate de catre cunoscatorii si iubitorii acestei rase.Unele exemplare ale rasei pot avea parul buclat ceea ce este in afara standardului.Corpul este compact si de o lungime egala cu cea a inaltimii.Nasurile lor pot amurgi si pot deveni roz sau maro deschis. Acestea sunt adesea mentionate cu termenul de "nas de iarna" si de multe ori acest nas devine negru din nou si pot reveni din nou la aceeasi culoare cu expunerea la soare.
Temperamentul
Cateiii din rasa Bichon Maltez pot fi foarte energici si sunt destul de cunoscuti pentru ocazionalele izbucniri ale activitatii lor fizice, alergand in cerc dupa propria lor codita, pentru bolting si viteza, sunt de o agilitate uimitoare, date fiind acesstea, bichonul maltez se adapteaza totusi perfect la viata de apartament.Ei sunt relativ usor de antrenat si se bucura mereu cand vine vorba de un moment de joaca.Acest caine inteligent invata repede noi trucuri si comportamente cu usurinta.Din moment ce acestia au fost crescuti in mod specific pentru companie, recomandabil este sa nu-i lasati prea mult timp acasa singuri.Rasa bichon maltez are o reputatie de rasa blanda, dar se pot dovedi in unele cazuri colerici vis-avis de copii mici sau alte animale.Ei pot fi protectori cu proprietarul lor dar pot musca in cazul in care oamenii sau animalele le invadeaza in mod abuziv teritoriul.
In ciuda marimii lor, cainii din rasa bichon maltez sunt lipsiti de teama. De fapt, multi catei din aceasta rasa par relativ indiferenti fata de alte animale / obiecte mai mari decat ei (cu excepþia proprietarului). Din cauza marimii lor reduse, cateii din aceasta rasa nu sunt o buna alegere pentru familiile cu copii mici, deoarece acestia pot fi cu usurinta raniti. Maltezul este frecvent crescut impreuna cu alte rase pentru a-si putea exprima la maximum temperamentul si inteligenta.
Ingrijire
Bichonii au par si nu blana, in consecinta, nu vor avea nici un parazit extern cu conditia sa fie ingrijiti in mod corespunzator.La fel ca rudele lui, Poodelul si varietea de bichon frise, bichonii maltezi sunt considerati catei antialergici (pot fi tolerati de catre persoanele alergice la parul de animale).Ingrijirea lor este necesara pentru a putea preveni prezenta parului acestor catei pe hainele dumneavoastra.Unii proprietari care prefera parul lung vor rula parul maltezului pe bigudiuri pentru a-i oferi un aspect cochet.O mica problema la aceasta rasa de caini este aparitia "petelor de lacrimi" de la nivelul lacrimilor care sunt putin inestetice, de aceea este indicat sa indepartati acel par mai inchis la culoare.Multi dintre medicii veterinari recomanda utilizarea apei distilate pentru igienizarea/spalarea zonei afectate de aceasta secretie lacrimala abundenta.
Sanatate
Rasa de caini malteza este una sanatoasa si cu unele mici probeleme de sanatate insa inerente pentru orice rasa de caini luata in calcul.Unele probleme ar fi: luxatia, portosystemic hepatic si atrofia retiniana progresive (PRA). Medie de viata pentru rasa bichon maltez este de 12-15 ani.
Evolutia rasei
Ca orice rasa aristocrata din lumea canina, aceasta rasa antica a fost cunoscuta sub o mare varietate de nume de-a lungul secolelor. Initial a fost denumit Melitaie Dog, el a fost de asemenea cunoscut si sub numele de "YE Ancient Dogge de Malta", "Cainele Fular", spaniel bland, de Bichon, Dog soc, maltez de Lion Dog precum si Terrier Maltez. Candva, in secolul trecut s-a intamplat sa ramana cu acest nume, de maltez, in ciuda multor denumiri pe care aceasta rasa le-a detinut. Istoria rasei poate fi urmarita inapoi de-a lungul mai multor secole. Unii chinologi au pus sustinut ca aceasta rasa are o vechime de doua sau de trei mii de ani si Darwin insusi plaseaza rasa bichon maltez undeva in anul 6000 î.Hr..
Maltezul se crede ca descinde dintr-un tip de caine Spitz si descoperit de catre locuitorii elvetiei. Cu toate ca exista, de asemenea, unele dovezi ca rasa are aceasta rasa isi are originea in Asia ºi este legatã de Terrierul Tibetan.Maltezii sunt, in general, asociati cu insula Malta din Marea Mediterana. Cainii probabil ca au ajuns in Europa prin Orientul Mijlociu, odata cu migrarea triburilor nomade. Unii cred ca acesti caini au fost utilizati pentru vanarea de rozatoare, cat si pentru a detecta daca aceastea erau prezente pe un anumit teritoriu.
Cainii au fost favorizati de bogati si au fost crescuti de-a lungul timpului, in special pentru a fi un animal de companie. Unele documente istorice arata ca aceasta rasa a fost detinuta de numeroase regine si printese precum: Regina Maria a Scotiei, Regina Elizabeth I, Regina Victoria, Josephine Bonaparte si Marie Antoinette.
Publius, guvernatorul roman al Maltei, a avut o Malteza numita Issa, de care acesta a fost foarte atasat. In acest sens, poetul Marcus Valerius Martialis (martiale), nascut la AD 38 la Bilbilis in Spania, care a creata diverse epigrame.
uc: bichon maltez, caini de vanzare, bichon maltese, bison maltez, bichoni, bichon maltez pret.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu